Jaki grill do ogródka?

Czy sprzęt ogrodowy zawsze wybieramy w odpowiedni sposób? A może popełniamy błędy, decydując się na konkretny rodzaj grilla? Pamiętajmy, że już w okresie wiosennym, nie mówiąc o letnim, grillować będziemy na pewno w ogrodach wszyscy. Nawet czasami można zauważyć, że niektórzy mieszkańcy bloków spółdzielczych grillują na balkonach, a więc widać, że zapotrzebowanie w naszym społeczeństwie na nasze rodzimy barbecue jest rzeczywiście bardzo duże.

Warto wcześniej zastanowić się trochę bardziej dokładnie nad tym, jakie urządzenie wybrać i czym powinno się charakteryzować. Wielu jest producentów, którzy będą się prześcigać w ofertach i zapewniać nas o tym, że ich grille są najlepsze. Przede wszystkim jednak musimy urządzenia takie wybierać pod kątem użyteczności. Pragmatyzm ma być naszym głównym wyznacznikiem. Inny grill przecież kupimy, jeżeli tylko od czasu do czasu urządzamy przyjęcia ogrodowe, a inny, jeżeli będziemy grillować regularnie.

Smaczny wypoczynek na świeżym powietrzu

Nie od dziś więc także Polakom wiadomo, że grillowanie jest formą spędzania czasu uniwersalną. Możemy cieszyć się świeżym powietrzem w rodzinnym gronie lub wśród znajomych. To okazja do wielogodzinnych rozmów i dyskusji, a w roli głównej występuje tu smaczne grillowane jedzenie. Zauważmy też, że nie chodzi tu o przygotowywanie tylko skwierczącej kiełbasy albo karkówki. Kiedyś tak właśnie wyglądały nasze polskie grillowe małe przyjęcia. Wiele się jednak w ostatnich latach zmieniło i teraz bardzo chętnie Polacy grillują:

  • warzywa
  • owoce
  • ryby i owoce morza
  • sery

Może to być naturalnie tradycyjny polski szaszłyk, ale nie brakuje amatorów krewetek, które będą smakować po prostu obłędnie i są cenione przez wszystkich znawców kulinarnych. Kluczowy jednak będzie wybór grilla, a mamy tu kilka opcji do dyspozycji.

Który grill jest najlepszy?

Trudno zresztą jest jednoznacznie i od razu stwierdzić, jakiego rodzaju grill będzie najlepszy. Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę, że dostępne mamy tanie warianty, a więc produkty jednorazowe. Jeżeli sporadycznie urządzamy grilla, to te ostatnie będą się sprawdzały idealnie. Poza tym natrafimy także na modele droższe, ale za to bardzo trwałe, które posłużą nam przez wiele kolejnych lat.

Grille gazowe

Tego rodzaju grille zyskują na popularności. Przede wszystkim w grę wchodzi prostota użycia. Urządzenie szybko się nagrzewa, a dodatkowo w łatwy sposób będziemy kontrolować temperaturę. Poza tym stosuje się tu niezależne palniki, a więc jednocześnie można przygotować kilka potraw.

Grille węglowe

Tego rodzaju grille to coś odpowiedniego dla miłośników klasyki i tradycjonalistów. Przygotowywanie potraw pieczonych na węglu to potem wyjątkowy smak, którym będzie charakteryzować się jedzenie. Na uwagę zasługuje tu typowy dymiony aromat tak bardzo ceniony przez miłośników tradycyjnego grillowania. Grille tego rodzaju występują w wielu różnych wariantach. Mogą być mniejsze lub większe w zależności od naszych potrzeb i wyposażone na przykład w wędzarnię, termometr lub pokrywę. Dobrze, aby miały też regulowany otwór wentylacyjny. W ten sposób można lepiej kontrolować temperaturę.

Grille elektryczne

Elektryczne grille to przede wszystkim oszczędność przestrzeni. Poza tym możemy grillować przez okrągły rok. Wystarczy je podłączyć do gniazdka i położyć jedzenie na powierzchni grillowania.

 

Autor: Radosław Jasiński